Jump to content

Gyors nyelvcsapás kell, különben szomjan maradnak

2017. 09. 11. 07:00

Az állatainkról való gondoskodásba az is beletartozik, hogy mindig biztosítsunk macskáinknak és kutyáinknak friss vizet. Ivásukat azonban nem sűrűn tanulmányozzuk.

Sőt mi több, azt feltételezzük, hogy a kutyusok és a cicák egyformán isznak, de az igazolódott be, hogy egyáltalán nem. A kutyák ivására az a jellemző, hogy nyelvüket egy kanálformára tekerik, hogy azzal emeljék szájukba a vizet. Pontosan ezt feltételezték a macskákról is, ám amikor közelről és lassítva is szemügyre vették a cicák ivását, akkor derült ki a különbség.

A cicák nem játszanak a nyelvükkel, hanem annak hegyét a vízbe mártva, majd nagyon gyorsan kihúzva, az állat száj és a vízfelület között egy kis vízoszlop alakul ki, aminek a felső részét mintegy lecsípve jutnak a folyadékhoz. Ha nem történne olyan gyorsan a nyelv visszahúzása, a folyadékoszlop sem alakulhatna kis, így a cica vízhez jutása is ellehetetlenedne. Vagyis azt jelenti, hogy a másodperc tört része alatt ölti ki a nyelvét kedvencünk, és rántja vissza a vízből azért, hogy minimális vízhez jusson.

Nézd meg a demonstráló videót is:

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép (A képek illusztrációk) | youtube.com/videó)