Jump to content

Tudni kell a macskákról

2017. 09. 13. 06:00

A macskák a legjobb kártevő elleni védekezés. Ahol macska is van, ott az egerek és patkányok sem maradnak meg, ezt már őseink is tudták.

Már a háziasításuk előtt is jelen voltak az emberek életében a macskák. A gazdaságokban is vadásztak, de ugyanúgy megtalálták számításaikat a hajókon is. Ez persze hasznos volt a macskáknak is, hiszen a gabona vonzotta a rágcsálókat, így sokkal könnyebben jutottak ők is élelemhez. Aztán persze segítség volt az emberek számára is a macskák közelsége, mert kordában tartották a rágcsáló számát.

Földműveléssel, gazdálkodással elsőként a Közel-keleten foglalkoztak, és valószínűleg itt zajlott a macska háziasítása is. Elsőként ott szokatták magukhoz a földműveléssel foglalkozó emberek a vadmacskákat. Ezt genetikai vizsgálatokkal is alá tudják támasztani. Később már Egyiptomban is. Európába a római birodalom elején terjedtek át a már háziasított, szelíd cicák, és a vikingek által tovább terjedtek. Vizsgálatok során kimutatták egy viking kikötőben talált macskatetemben az egyiptomi macska öröklődőanyagát. Vagyis ez azt is jelenti, hogy a vikingek még a hajóutakra is magukkal vitték a hasznos legénység szőrös példányait.

A ma nagyon általános cirmos cica csak a középkorban tűnt fel, akkor, amikor egy génmutációnak köszönhetően a XVI. században megjelent. A XIX. századig nem létezett a macskák tenyésztése.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)