Jump to content

Néha nem árt egy alapos fültisztítás

2017. 09. 21. 07:00

Lakásban és/vagy szabadon tartott cicáink a fürdetést nem díjazzák általában. Amúgy is csak indokolt esetben szükséges a fürdetés.

Azonban nemcsak a fürdetés megy ritkaságszámba a macskáink esetében, hanem a fültisztítás is. Szabadon kószáló cicánk fülébe beköltözhetnek apró atkák, amelyek gyulladást és akár halláskárosodást is okozhatnak, ha nem kezeltetjük. Ha az állatorvos alaposan kitisztította a macskánk fülét, nagy valószínűséggel arra is szükség lesz, hogy otthon mi is megtegyük ezt. Elképzelhető, hogy az orvos egy fülbe adagolható készítményt ír fel, de ha nem, ha csak tisztítanunk kell, akkor azt lehet langyos vízzel vagy olívaolajjal is tenni.

Nem kell megijedni, nem nehéz feladat, azonban mindent készíts magad köré, ami szükséged lesz egy alapos fültisztításhoz. Vagyis kell fültisztító pálcika, vattapamacs és egy vizes edény.

Te sem szeretnéd, ha hideg lenne a pálcika és azzal piszkálnák a füled, ugyanígy a macskád sem rajongana, ezért melegítsd meg kicsit a vizet éppen csak testhőmérsékletűre. A túl meleg ugyancsak kellemetlen lenne.

A cicát tedd az asztalra, hogy kényelmes magasságban legyen. A vízbe áztatott vattapamacsból csöpögtess cicád fülébe egy kis vizet. Azonnal kezd el a kedvenced füle tövénél masszírozni, mert így terjed szét a folyadék. Egy picit tartsd így a cicát, majd a másik füllel is mehet ugyanez a procedúra. Miután hagytuk, hogy a víz kimossa a fülét, fülpiszkálóval el lehet távolítani a lerakódásokat, szennyeződéseket.

Amint kész vagy vele, engedd el cicádat, de előtte még kínáld meg finom jutalomfalattal. Első dolga lesz, hogy biztonságos helyre húzódjon, és azonnal rázni fogja a fejét. Ezzel a mozdulattal is megszabadul a még fülében lévő felesleges folyadéktól, valamint a szennyeződésektől is.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)