Jump to content

Újabb eredmény, hogy melyik az okosabb

2018. 01. 18. 07:00

Örökös téma az állattartók között, hogy melyik az okosabb, a kutya vagy a macska? Hajlamos mindenki afelé húzni, amelyik állat gazdája.

A kutyusok a hűség mintaképei. Igazi és hű társaink, akikkel jó együtt mozogni, játszani. Még ha néha bosszúságot is okoznak, imádjuk őket. Csakhogy a cicások hasonlókat tudnak elmondani cicájukról. Azontúl hogy szeretnek egymás társaságában lenni, még dorombolásuk jó hatással van az ember idegrendszerére. Habár a cicákkal nem kell sétára menni, de velük is kitűnően lehet játszani. Ez minden ismert, de még mindig nem derült ki, hogy melyikük az okosabb.

Már azt sem igazán értjük, hogy egyáltalán miért van arra szükség, hogy valamelyik fajt okosabbnak minősítsük egy másiknál. Ha kiderül, hogy egyik okosabb, akkor a másik fajjal már kevésbé fogunk foglalkozni? Amelyikről kiderül, hogy okosabb, az mivel lesz gazdagabb? Érdemi lényege tehát egyáltalán nincs, mégis régóta keresik a választ.

Bizonyítani próbálták már azt, hogy a kutyák az okosabbak, amire természetesen a macskatartó társadalom szisszent fel, és volt már fordítva is. Az a kérdés, hogy a kutya vagy a macska az okosabb, úgy látszik örök kérdés, és a téma mindig nyitott. Egy újabb tudományos válasszal rukkoltak elő. A kutyák és macskák agyában turkáltak, de szó szerint, mert arra voltak kíváncsiak, hogy hány idegsejt található a cicák és a kutyusok agykérgében. Az agykéreg felelős a gondolkodásért, a szellemi munkáért is. Ha tudják, hogy melyik faj agykérge tartalmaz több idegsejtet, úgy megszületik az eredmény is. Eszerint azt az eredményt kapták, hogy a kutyák agykérgében majdcsak dupla annyi idegsejt van, mint a macskák agyában, így ha ezen múlik az okosság, akkor a kutyák az okosabbak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)