Jump to content

Felelősen az állatokért

2018. 04. 30. 15:00

Az állattartás lehet móka, és még akár hobbinak is fel lehet fogni, ha az állatokkal úgy bánunk, ahogy kell. A lehetőségekhez képest a lehető legjobban kell róluk gondoskodni. Van, aki már az első szabállyal elrontja az állat életét.

Mint mindennek, az állattartásnak is megvannak a maga szabályai. Az egyik legfontosabb, amelyet az állatvédők nem győznek elégszer hangsúlyozni, az a felelősség. Amint magunkhoz veszünk egy állatot, attól a pillanattól fogva felelősséggel tartozunk érte, egészen élete végéig. Ezért szükséges nagyon átgondolni, hogy milyen állatot és hová akarunk vinni, attól fogva ugyanis biztosítani kell számára minden természetes igényét.

Csak akkor vegyünk magunkhoz bármilyen állatot, ha a gondoskodáson túl szeretni is tudjuk. Nem elég csak kölyökként vele foglalkozni, akkor is szeretni kell, ha már idős, beteges az állat.

A felelős állattartáshoz természetesen az állat megfelelő táplálékkal való ellátása és itatása is hozzátartozik. Egyik fajnak kevesebb a mozgásigénye, a másiknak több, ezt a gazdiknak figyelembe kell venni. Sőt, ez is döntő lehet abban, hogy milyen házi kedvenccel gyarapodik a család.

Háziállatainkat érheti baleset, megbetegedhetnek, amelynek következtében olykor állatorvosi segítségre van szükség. Ez mind pénzbe is kerül, de ezentúl szükség van a megfelelő kezelésekre is, amelyeket meghatározott időközönként meg kell ejteni a kedvenceink esetében. A különböző védőoltások beadatása az egészég megőrzése ércekében nagyon fontos.

Amennyiben nem akarunk utódokat az állatunk számára, úgy gondoskodni kell az ivartalanításáról. Ha azonban a kedvencünknek kicsinyei születnek, úgy a picikért ugyanúgy felelősek vagyunk.

Ezek a szabályok a legfontosabbak, amely bármelyik állatfaj tartásakor a gazdikra vonatkozik. Csak ennek figyelembe vételével és komoly betartásával érdemes állatot magunkhoz venni. A tapasztalat azonban az, hogy sokan még mindig nem megfelelően gondoskodnak kedvenceikről, azaz nem is gondoskodnak róluk, így Magyarországon becslések szerint 80 ezer kutya és ennél jóval több cica kóborol.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | flickr.com/képek)