Jump to content

Macskás teendők

2018. 05. 25. 07:00

A macska már az ókorban az ember társa volt. Már akkor csodáltuk és a mai napig sokan keressük közelségüket, de ha megosztjuk velük életterünket, tudnunk kell róluk néhány fontos dolgot.

Önzőnek és öntörvényesnek tartják néhányan a cicákat, valójában pedig önálló és független személyiségekről van szó, akik hatalmas szabadságvággyal vannak felvértezve. Ha a lakásban akarjuk tartani a kedvenceinket, akkor figyelembe kell venni igényeiket.

A legtöbb házi kedvencként tartott cica szereti, ha szeretik, állja a simogatást és dorombolással hálálja meg, de szinte biztos, hogy mindegyik macska vágyik egy kis nyugalomra, embermentes, minden mentes környezetre. Ezért szükség van arra, hogy biztosítsunk számukra egy olyan zugot, ahová elhúzódhatnak. Az sem mindegy, hogy ez a hely hol van. Ami az ember számára tetszetős és jó helynek tűnik, az a cicák számára lehet elkerülendő. Figyeljük meg, hogy a lakásban hol szeret tanyát verni a macska, oda érdemes egy külön vackot készíteni számára. Több macska nagyobb helyet is igényel, és ha keresztezik egymás útját, elképzelhető, hogy akár verekedésbe is torkollhat.

Ha macskát tartunk, akkor bizony az otthonunk berendezését is át kell gondolnunk. Egyes bútorokat kaparófának használnak, a másikat nem lehet a kihullott macskaszőrtől kitakarítani. Olyan burkolat a célszerű, amelyet könnyen lehet porszívóval takarítani és az ülő vagy fekvőalkalmatosságokra húzzunk egy plusz huzatot, amely megvédi a szőrtől és a körmöktől.

A cicák ügyesen másznak, ugranak, így a lakás olyan pontjaira is feljutnak, ami eszünkbe sem jut. Érdemes stabilan rögzíteni minden bútort. Az értékes csentrék a polcon sincsenek biztonságban, ha macskánk van.

A cicák illemhelyét a számukra kihelyezett alomtálca, vagy macskavécé jelenti. Ahogy mi sem nagyközönség előtt végezzük dolgunkat, úgy a macskák illemhelyét is olyan helyre tegyük, ahol nincs szem előtt és még a szagot sem érzi meg az otthonunkba belépő.

A macskák és a szobanövények megférnek egymás mellett, ha a cica számára nem mérgező növény van otthonunkban, valamint akkor, ha a macskának lehetősége van olykor legelészésre vagy az otthonunkban a cicák számára is oly kedves macskamenta.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flickr.com (A képek illusztrációk)