Jump to content

Hűséges, akárcsak a kutya (vagy a macska)

2019. 09. 29. 19:00

Ha a hűség szót emlegetjük, akkor azonnal a szerelem és a kutya jut eszünkbe. A kutyások esküsznek is kedvencük hűségére, de a macskások is.

Márpedig a macskás társadalmat többször éri az az összehasonlítás a kutyákkal szemben, hogy a cicák szabadabb, önfejűek, ennél fogva kevésbé ragaszkodnak a gazdájukhoz. Leginkább a biztos táplálék az, ami az ember mellett tartja a macskát.

Természetesen ezt azonnal millió cicatulajdonos tudná cáfolni. Tudományos kísérletekkel is bizonyították, hogy a macska ugyanúgy kötődik az emberhez, a gazdájához, mint a kutya, hiszen a túlélését is biztosítja ez a magatartás. A teszt során kölyök és kifejlett macskák esetében is vizsgálták a kötődést és ez nagyjából olyan mértékű, mint ahogy a gyermek és gondozója közötti viszony. Sőt, ha később tudatosan az ember mellett szocializálódik a macska, a kötődés mértékét nem lehet befolyásolni, az stabilan eleve adott.

A macskák tudják, hogy függnek gazdájuktól és ennek megfelelően hűségesek is hozzánk. Ez a tulajdonság tehát nemcsak a kutyákra jellemző.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)