Jump to content

Kezdő madártartóknak a hullámos papagájt ajánljuk

2014. 01. 03. 10:00

Ha papagájt szeretnénk, de ez lesz a család első madara, jobb, ha először kisebb, kevésbé igényes fajtát választunk. Erre a célra tökéletes az egyik leggyakoribb hazai fajta, egy hullámos papagáj.

A legjobb, ha fiatal madarat választunk, ők ugyanis sokkal könnyebben alkalmazkodnak az új környezethez, és koruk miatt jóval könnyebb a megszelídítésük is. Az idősebb madarak számára gyakran problémát okoz, ha kiszakítjuk megszokott környezetéből. A papagájok kifejezetten kedvelik a társaságot, ezért ha tehetjük, legalább két madarat vásároljunk.

Tartási körülményeiket tekintve nem okoznak fejtörést, még gyakorlatlan madártartóknak sem. A különböző kisállat kereskedésekben szinte bármilyen alakú, méretű kalitkát megvásárolhatunk kedvencünk számára. Egyetlen dologra érdemes figyelni; soha ne vegyünk aránytalanul kis méretű kalitkát, a papagájoknak (főleg ha nem engedjük ki őket), ugyanis szükségük van az optimális méretű mozgásterületre.

A madarak nagyon kedvelik a fürdőzést. Ha hetente egy-két alkalommal egy kissé megpermetezzük a tollaikat, vagy egy tálkában vizet helyezünk kalitkájukba, akkor kevésbé valószínű, hogy tépni kezdik tollaikat. Ha tehetjük, néha engedjük őket szabadon. Ilyenkor azonban tegyünk el minden olyan tárgyat, amelyben nem szeretnénk, ha kárt tenne- egyik rossz szokásuk a könyvek dézsmálása. Mielőtt szabadon engedjük madarainkat, mindig gondosan zárjuk be az ajtót és ablakokat!

A hullámos papagáj tartásához attól függően kell megválasztani a kalitka méretét, hogy egy, vagy több madarat tartunk. Magában tartott madárnak minimum 50x30x40 cm, egy költőpárnak 60x40x40 cm méretű kalitka megfelelő. Kisebb kalitkában is hajlandóak költeni, de a kicsik kirepülése után az már nagyon szűkös lesz a madaraknak.

Legmegfelelőbb elhelyezés a volier. Télire megfelelően temperált hőmérsékletű helyiségbe vigyük őket. Bár a hullámos papagáj kibírja a fagyot is, hiszen hazájában a sivatagos területeken éjjel fagypont alá süllyed a hőmérséklet, a cél nem az, hogy csak valahogy átvészeljék a telet, hanem minél erősebb, egészségesebb, költésre hajlandó madarak tartása.

Sokan tartanak egy hím madarat magában. A hullámos papagáj jó hangutánzó, a magában tartott hímek könnyen megtanulnak szavakat.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/users.atw.hu/papagajtartas