Jump to content

A dohányzás a papagájra is rossz hatással van

2014. 01. 27. 17:52

Mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás káros saját magunk, és a körülöttünk lévők egészségére is. Azzal is bizonyára tisztában vagyunk, hogy a madarak különösen érzékeny légzőszerv-rendszerrel rendelkeznek, ami a miénktől teljesen eltérő módon működik.

Valószínűleg hallottunk már azokról a bányászokról, akik kanárikat vittek magukkal a bányába, hogy segítségükkel megbizonyosodjanak arról, biztonságos-e a lent tartózkodás. Ez a régi gyakorlat viszont már hosszú ideje feledésbe merült.

Nos, először is tekintsük át röviden, hogyan épül fel a madarak légzőszerv-rendszere. Természetesen a madaraknak is van tüdejük, ami csupán csekély mértékben képes tágulásra. Rekeszizmuk nincs. Akkor hogyan tudnak lélegezni? Szervezetükben több pár légzsák található, a belélegzett levegő a tüdőből ezekbe a légzsákokba áramlik. Kilégzéskor a levegő újra keresztülmegy a tüdőkön.

A madarak meglehetősen atletikus teremtmények; rendkívül hatékony légzőszerv-rendszerük teszi lehetővé, hogy a tüdőkbe még több levegő jusson be. Ily módon a levegőben jelenlévő gázok, vegyi anyagok is a szervezetbe jutnak. Az emberével ellentétben a madár tüdeje nem szűri ki ezeket a káros anyagokat. Mivel a madarak akár háromszor sűrűbben vesznek levegőt, mint az emberek, percenként több mint háromszor sűrűbben lélegzik be kifújt füstöt, mint mi. (Azért több mint háromszor, mert a füst nem tud ilyen rövid idő alatt eloszlani a szobában.) Az emberekhez hasonlóan, a kátrány és a szénhidrogének a madarak tüdejében is lerakódnak.

Amikor a papagáj tollászkodik, a tollakra lerakódott nikotin egyenesen a szájába, onnan pedig a nyelőcsövébe kerül. A madarak tollászkodáskor „tisztítják” a tollazatukat, természetes zsírokat oszlatnak el rajtuk, eltávolítva róluk a koszt. A cigarettából származó lerakódás viszont sokkal makacsabb, mint a kosz vagy egy kihulló toll. Amikor a papagájnak nem sikerül eltávolítania a tolláról ezt a lerakódást, kénytelen kihúzni a szennyezett tollat, hogy helyében új, tiszta toll nőhessen. Ezzel kezdetét veszi egy körforgás.

Ha a papagáj huzamosabb ideig valamilyen vegyi anyaggal érintkezik, az kárt okozhat a légzőszerv-rendszerében, fertőzéseket, tüdőgyulladást, krónikus köhögést idézhet elő, amik kezelés hiányában akár halálhoz is vezethetnek. A tollászkodás következtében az emésztőrendszerbe került nikotin mérgező, és emésztési problémákat okozhat tollas barátunknak.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/papagajidomitas.hu