Jump to content

Párban, vagy egyedül tartsuk a madarunkat?

2014. 02. 07. 13:27

A madarak osztálya igen változatos állatcsoport, s bár ezek közül csak néhány családban vannak társállatként tartható fajok, azért még ezek is igen sokfélék. Rövid áttekintésünkben nem a rendszertani felosztást követjük, hanem a gyakrabban tartott fajokra, fajcsoportokra helyezzük a hangsúlyt. A legtöbb madár bonyolult társas életet él : erről árulkodik összetett hangadásuk is. Sokan csoportban élnek, de legalábbis párban. Ezért a madarak többségét nem ajánlatos egyedül tartani. Vannak viszont olyan fajok, amelyek még a párjukat sem viselik el tartósan maguk mellett.

A madarak általában félnek az embertől, és ha tehetik, elmenekülnek előle. Kalitkában tartva többé-kevésbé megszokják a jelenlétét, de nem mindegyikük válik igazán kezessé, az olyan madár pedig különösen ritka, amelyik a nyitva felejtett ablakon ne repülne világgá. A kalitkában tartott madarak közül legkönnyebben a papagájok szelídülnek, de még ezek sem egyformán.

A papagájok általában tartós párkapcsolatban élnek, ezért párosával érdemes tartani őket. Különösen hűséges párok hírében állnak az afrikai törpepapagájok. Papagájt csak akkor tarts magányosan, ha biztosítani tudod számára a rendszeres, napi foglalkozást.

A díszpintyek kifejezetten párosával élő madarak. Jókora röpdében egész csapatot lehet tartani belőlük, de mindegyiknek legyen párja. Pintyet ne tarts magányosan : számára az ember nem helyettesítheti a fajtársat !

A kanári hímje nem vesz részt az ivadékgondozásban, és nem él szoros párkapcsolatban a tojóval, ezért a tenyésztők is három-négy tojó között cserélgetik a hímeket. Ezeket a madarakat ezért nem viseli meg a magány.

A lágyevő madarak némelyike fajtársaival szemben annyira agresszív, hogy még a saját párját sem viseli el, s ha összezárják vele, akár meg is ölheti. Ezeket a madarakat tehát célszerűbb egyedül tartani.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/kutyavari.hu