Jump to content

Mivel etessük a fiatal papagájunkat?

2014. 05. 09. 14:26

A papagájok - a nektárt fogyasztó lórik kivételével - magevők. Ez lehet napraforgó, zab, fénymag, muhar, köles, de akár ezek keveréke is. Napraforgóból a kisebb papagájoknak jobb az apróbb szeműt adni, abból is a csíkosat, mert annak nagyobb a fehérjetartalma és kisebb a zsírtartalma, mint a fekete olajnapraforgónak. Télen több napraforgót esznek, mint egyéb időszakban, mert több energiára van szükségük a szervezetük fűtéséhez. Mindezek ellenére a napraforgóval vigyázni kell, mert a papagájok egyrésze - egyedtől függően - hajlamos arra, hogy csak napraforgót egyen. Így elhízik, a szíve és a mája elzsírosodik és el is pusztulhat.

Adható nekik búza is, amit a törpeapagájok és a nagypapagájok különösen kedvelnek. Szeretik a kukoricát is, de azzal vigyázni kell, mert csak a nagypapagájok tudják megenni szemesen. A kisebbeknek csíráztatni kell, a tejeskukoricát torzsástól is adhatjuk nekik, szívesen lecsipegetik.

A papagájok szeretik a diót kettévágva, héjastól, kicsipegetik, eljátszanak vele. Sokat azonban nem szabad adni, nehogy elhízzanak. A papagájoknak minden gyümölcs adható, ha kiskora óta kapta, akkor ismeri, szereti. Zöldségek közül is „mindenevők”, ugyanúgy megeszik a káposztát, mint a répát, a karfiolt vagy a zöldborsót.

A madaraknak kora tavasztól késő őszig adhatunk "füvet". Pl.: tyúkhúr, lóhere, fehérhere, lucerna, lándzsás utifű, széleslevelű utifű, gyermekláncfű, vadsóska, közönséges cickafark, perjefélék. A "füvet" sose szedjük vizesen, harmatosan, és ne szedjük le árokpartról, utak mellől (ólommérgezés), valamint nagyon fontos, hogy ne legyen poros.

Figyeljünk oda arra is, hogy mit szedünk, mert van ami hasmenést okoz, vagy mérgező lehet. A pillangósoknak (herefélék, lucerna) magas a fehérjetartalma. Az utifűféléknek féreg- és baktériumölő hatása van. A perjeféléket akkor a legérdemesebb szedni, amikor viaszérett bennük a mag (már nem teljesen zöld, de még nem pereg ki), ekkor a legértékesebbek. Ezeket egy csokorba fel lehet kötni a kalitkába, vagy röpdébe, a madarak szívesen elcsipegetik.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/mindenfelepapagaj.gportal.hu