Jump to content

A kanárinak vannak igényei is

2014. 05. 15. 17:11

A kanárit szinte mindenki szereti. A gyerekek az elevenségükért és a hangjukért, míg az egyedülálló idősek sokszor társként tekintenek kedvenc kismadarukra. De nehogy azt higgyük, hogy csak az idős embereknek nyújt kellemes társaságot a kanári. Ez a formás, izgő-mozgó madárka csodálatos áriával, kellemes lényével otthonunkba tudja varázsolni a természet egy kis darabját. Annak ellenére, hogy törékenynek látszik, testfelépítése mégis robosztus, igénytelen, könnyen tartható, még kezdőknek is ajánlható faj.

Az életvidám kanári madárkát még a gyerekek is kedvelik, hiszen sokszor produkálja magát, és ahogy felborzolja a tollait, úgy néz ki, mint egy sárga teniszlabda. A kanárik gyakran egészen megszelídülnek, gazdájukhoz ragaszkodnak, de természetes menekülési ösztönüket nem veszítik el egészen, nem válnak simogatható kedvencekké.

Az ős, a zöldesbarna tollú kanári-szigeteki csicsörke bizony egyáltalán nem emlékeztet leszármazottjára, a pompás külsejű kanárimadárra. Éneke viszont annál inkább. Ez indította a 15. század végén a Kanári-szigetek első spanyol hódítóit is arra, hogy befogadjanak néhány példányt, és hazavigyék őket.

A kanárinak azonban vannak „igényei” is. Elsősorban nagyméretű röptetőt igényel, amelyben repülhet is. Hihetetlennek tűnik, de a mindennapos fürdési lehetőség a kanári tartásának alapfeltétele.

Világos, tágas, huzatmentes szobában van a legjobb helye, ahol reggel közvetlen napfényt kap. A kanári rendszer szerető madár, szereti, ha mindig azonos időben etetjük és végezzük körülötte az egyéb teendőket. A madarak igénylik a különböző játékszereket, amelyekkel el tudják magukat foglalni. Így egészségesek és kiegyensúlyozattak maradnak.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu