Jump to content

Miként lehet szobatiszta a papagájunk

2014. 05. 21. 12:03

Sokan vannak, akik régóta szerettek volna papagájt, de miután meglett, hamar elátkozták még a percet is amikor papagájtartásra adták a fejüket. A kis kedvenc ugyanis akár 20 percenként pottyant egyet oda, ahol éppen van. Ez „természetesen” lehet a szőnyeg, vagy a kanapé karfája, de akár a legújabb márkás pólónk is. Pedig a papagájokat is lehet szobatisztaságra nevelni. A papagájok természetes közegükben fákon élnek, rengeteget repülnek ide-oda, és alkalmuk sincs arra, hogy egy megszokott helyre ürítsenek. A papagáj csak repül, kidobja, és nincs is vele több gondja. Nem lép bele, és valószínű nem is találkozik vele többet. Ez a viselkedés valószínű így öröklődött.

Amikor a papagájok az odúban vannak, nem pottyantanak. Ebből arra következtethetünk, hogy egyszerűen vissza bírják tartani, nem is kevés ideig. Ha ott sikerül, akkor nyilván máshol is. Figyelni kell a testbeszédüket! Mikor pottyantani akarnak, akkor gyorsan a kezünkre kell venni őket és elvinni oda, ahova szeretnénk, hogy ürítsen. Ha van időnk és türelmünk, ezt naponta többször meg kell ismételni.

Vannak, akik azt javasolják, ha a megfelelő helyen végezte el a dolgát, jutalmazzuk meg. Azonban többek tapasztalata szerint, a madarak majd a remélt jutalom következtében erőlködni fognak, és ez problémákhoz vezethet. Különösen akkor, ha más feladatokat nem tudnak, és így, ezzel az egyetlen módszerrel próbálnak kérni.

A feladat jó ideig eltarthat. A lényeg, hogy amikor alkalmunk adódik rá, vagy mérjünk stopperrel, vagy ha látjuk a madarakon, hogy pottyantani készülnek, vigyük őket a kijelölt helyre. Egy 1-7 napos intenzív gyakorlással talán sokkal gyorsabban haladhatunk, mintha csak néha napján gyakoroljuk ezt vele. Tartsuk be következetesen, és előbb vagy utóbb, de sikerülni fog!

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/papagajidomitas.hu