Jump to content

Rózsás kakadu

2014. 08. 14. 09:00

Ritka, és ritkaságához mérten az ára borsos ennek a gyönyörű, kedves, okos, de nem túl igényes madárnak, a rózsás kakadunak.

A rózsás kakadu (Eolophus roseicapilla) a madarak osztályának, a papagájalakúak rendjének és a kakadufélék családjának faja.

Őshazája Ausztrália, ahol az egész kontinensen előfordul és olyan általános, mint nálunk a veréb. Bár irtani tilos, mégis a helyi gazdák ritkítják a kakaduk állományát, mert az ültetvényekben iszonyatos károkat tudnak művelni. Őshazájában nagy és zajos csapatokban él, ahol galahnak nevezik, ami magyarul bolondot jelent, amely játékos, bolondos viselkedésére utal.

Körülbelül 35 cm a testhossza, szárnyfesztávolsága pedig 50-60 cm. Testtömege 300-400 gramm. Átlagos élettartama kb. 40-50 év.

A bóbitája és feje teteje fehér. A szárnya, háta világosszürke, farka pedig sötétszürke. Az arcrész, a tarkó és a hasának oldala rózsaszín.

A kakaduk neme könnyen megkülönböztethető, mert a tojó írisze vörös, vörösbarna, a hímeé pedig fekete.

A fajtára jellemző, hogy testükön könnyen keletkezhetnek lipómák, vagyis zsírdaganatok. Megelőzni úgy lehet, hogy gabonamagvakat, gyümölcsöket és zöldségeket adnunk neki, azaz zsírszegény étrenden tartjuk.

Szükségük van a tágas röpdére, fontos az elegendő mozgástér biztosítása, ahol sok ág és gally áll rendelkezésére.

A rózsás kakadu Európában és hazánkban is nagyon ritka, mert bár gyönyörű, de nagyon drága. Ez a gyönyörű madár nem csak szép, de kedves, nagyon ragaszkodó, okos és emberszerető is.

Rendkívül játékos fajta. Mivel nagyon okos, igényli az állandó interakciót és stimulációt, vagyis gondoskodni kell arról, hogy röpdéjében legyenek gallyak, játékok. Igazi társaságkedvelő madár.

A kakaduk általában zajosak, de a rózsás kakadu az egyik legcsendesebb. Reggel és napnyugtakor eresztik ki inkább hangjukat. A rózsás kakadu is tanítható beszédre.

(Forrás:otthonikedvenc.hu; Fotó: www.flickr.com)