Jump to content

Kanári

2014. 08. 23. 16:00

A hullámos papagáj mellett a másik közkedvelt kalitkában tartott madár a kanári. Társaságkedvelő lény, de főleg akkor boldog, ha saját fajtársai körében töltheti napjait.

Népszerű kalitkamadár. A madártartók szeretik a szép énekét, sokan emiatt is tartják otthonukban.
Annyira sok változata alakult ki a tenyésztés során, hogy ma már megkülönböztetik három csoportját: szín-, alak- és énekes kanárik.

Európában főleg a nemeskanárit tenyésztik, és hazánkban is ezzel kezdődött a díszmadártenyésztés szervezett formája.

Legalább párban szükséges a kanárit tartani, de még annál is megfelelőbb, ha egész csoportot tartunk otthonunkban. Ha boldog, jól érzi magát, mert saját fajtájának több tagja veszi körül, akkor kommunikációja és viselkedése is teljes valójában megnyilvánul, ugyanis különleges és sokszínű hangokkal, hangszínnel és testbeszéddel fejezi ki érzéseit. Nem beszélve, amikor a kiszemelt tojót kívánja elkápráztatni hangján kívül táncával is.

Nevéből adódóan őshazája a Kanári-szigeteken található, de él az Azori-szigeteken, Madeirán, valamint betelepítették a Hawaii-szigetekre is.

A kistestű madár kifejlett példánya 12-13 centiméter, súlya 15-20 gramm. A vadon élő példányok tollazata más, mint a kalitkákban élőké, ugyanis a tudatos tenyésztés által sokféle színváltozata létezik már. Eredetileg felül szürkésbarna, melle és farka pedig zöldessárga.

A kanárik tartása nem igényel nagy szakértelmet, de vannak kisebb és nagyobb trükkök, amiket el lehet sajátítatni ahhoz, hogy madaraink számára boldog életet biztosítsunk.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: http://lecc-eng.u-paris10.fr)