Jump to content

Zajszennyezés hatása városi madarainkra

2014. 08. 27. 16:00

Városaink lakossága és nagysága is folyamatosan nő. A városban élő állatoknak egészen más környezethez és feltételekhez kell alkalmazkodniuk és csak akkor sikeresek, ha ezekre az újdonságokra rugalmasan reagálnak és igazodnak hozzájuk.

Avárosokban több a fény, intenzív megvilágítású és magasabb hőmérsékletű, gyér a természetes növénytakaró és a nagyobb kémiai szennyeződés is.

A városi állat- és növényfajokra jellemző, hogy csökken azoknak sokszínűsége, azonban az egyes fajok dominanciája megnő.

Az urbanizáció előnyeként lehet emlegetni, hogy ott télen is magasabb a hőmérséklet, a táplálékért sem kell annyit küzdeni, több a jó minőségű fészkelőhely, de kevesebb a ragadozó, mint a vadonban.

Azonban ehhez az szükséges, hogy egy adott faj, vagy a faj egyedei nagyon jól tudjanak alkalmazkodni a városi léthez.

Ezek közé tartozik a zajszennyezés is. A zajszennyezés nagyját a közlekedés zajai adják és nagy kihívás ez a madarak számára a párválasztásban, a territórium megvédésében.

Tanulmányok bebizonyították, hogy ahol a környezeti zaj nagyobb, ott a fajszám és az egyedszám is csökken.

Azonban vannak olyan fajok, amelyek a nagy zajhoz is jól alkalmazkodnak. Az ilyen fajok olyan frekvencián kommunikálnak egymással, hogy a környezet hangjai ne fedhessék azt. Azt is megfigyelték, hogy azok a fajok, amelyek magasabb frekvencián énekelnek, jobban tolerálni tudják a város alacsony frekvenciájú zaját.

(Forrás: otthonikewdvenc.hu; Fotó: flickr.com)