Jump to content

Vissza a Nyírségbe

2014. 09. 16. 16:05

Hazánkban a Nyírségben éltek nyírfajdok utoljára, de ahogy a mezőgazdaság kezdett kiterjeszkedni, a mocsarakat lecsapolták, a madárfaj lassan eltűnt a területről.

A XIX. század végén még nyírfajdok ezrei éltek az Ungi-Szatmári síkságon, majd fokozatosan leépült az állomány, végül már csak Nyírbátor környékén élt pár egyed.

A Nyíregyházi Állatpark több más szervezettel együtt részt vesz abban a programban, aminek célja, hogy a nyírfajdot újra tudják honosítani országunkban.

Ez egy örömteli feladat, hogy egy állatfajt visszatelepíthetnek oda, ahonnan már régen kihalt.

A szakemberek arról számoltak be, hogy egy kisebb madárcsoport már elkezdett tojásokat rakni, amelyekből a kikelő fiókák a visszatelepítés alapanyagaivá válnak.

A nagy, 40-55 cm nagyságú, 750-1400 gramm súlyú madár igen félénk és érzékeny. A Nyíregyházi Állatparkban a röpdéjüket úgy alakították ki, hogy a madarak el tudjanak húzódni a nézősereg elől, de a látogatók megcsodálhassák a nyírfajdokat.

Nem vadászati célból szeretnék visszatelepíteni a nyírfajdokat, hanem azért, hogy a Nyírség területén újból legyen önfenntartó állomány.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: naturart.hu)