Jump to content

Madármentő

2014. 09. 27. 16:00

Az Egyesült Amerikai Államokban él egy ornitológus, egyetemi tanár, aki veszélyeztetett madárfajokat tanulmányoz és igyekszik a kipusztulástól megmenteni. Természetvédelmi csoportot is vezet Törökországban Cagan Sekercioglu.

A török származású fiatalembert már gyermekkorában ez a terület érdekelte. Amíg a kortársai vígan rúgták a bőrt, Cagan mindenféle állatot gyűjtött és előszeretettel haza is vitte. Édesanyja nem értette a fia szokásait, ezért még pszichiáterhez is elvitte, de édesapja bátorította őt.

A munkája során találkozott már veszélyes helyzetekkel. Hol grizzlyvel találkozott, hol mérges kígyóval. Ám nem csak állatokkal, de az emberekkel is küzd néha, ugyanis katonák és terroristák kereszttüzébe is volt már.

Olyan is előfordult már, hogy egy kutatási engedély miatt politikai kockázatokat kellett vállalnia. A fiatal ornitológus úgy véli, hogy a tudományt képviselve ki kell mondania az igazságot. A kormány látszólag védi a természetet, miközben teljesen kizsigereli azt és csak a hasznot akarja kihúzni.

Egy madárvédő élete nem is olyan veszélytelen, főleg, ha azt komolyan végzi.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: nationalgeographic.com)