Jump to content

Mikor? Mivel? Hol?

2014. 12. 04. 16:00

Aktualitását éli a madáretetés, hiszen beköszöntött a hideg. A városban és a város határain kívül élők is kénytelenek az emberek közelében keresni a táplálékot. Ebben segíthetünk nekik.

Ám nem mindegy hogy mikor, mivel és hol tesszük ezt. A madarak etetését akkor kell elkezdeni, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körül állandósul. Azt is mérlegelni kell, hogy aki belekezd ebbe a tevékenységbe, azt egészen tavaszig végeznie kell. Máskülönben az odakapatott madarak akár éhen is pusztulhatnak.

Ideális madáreleség a különféle magvak keveréke, úgymint napraforgó, kukorica, köles, búza. Nem feltétlenül szükséges madáretetőbe helyezni, nem kell se venni, se készíteni etetőt. Elég, ha egyszerűen bokor alá szórjuk a magkeveréket. A marhafaggyúba kevert magokból batyut lehet készíteni, amit ha kifüggesztünk már sokat tettünk a madarakért. A kisebb darabokra vágott zöldségek és gyümölcsök is finom falatok az éhes vendégeknek.

A vadon élő madarak állandó veszélyben vannak táplálkozás közben, ezért kertünkben is olyan helyre rakjuk ki a nekik szánt eleséget, ahol nem zavarhatja senki és semmi.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: helpingyouharmonise.com)