Jump to content

Rizspinty – 1. rész

2014. 12. 12. 16:00

A  otthon tartott madarak közül azonnal a papagáj jut eszünkbe, pedig a rizspinty is hasonlóan jól tartható kalitkában, madárházban. Ismerjük meg!

A rizspinty a díszpintyek közül a legrégebben tartott és tenyésztett faj. Kínában már nagyon régen foglalkoznak ezzel a madárral, sokféle színváltozatát kitenyésztették.

Tudományos nevén Lonchura oryzivora. Azért nevezzük rizspintynek, mert a német Reisfink tükörfordítását használjuk. Az Indonéz szigetvilága eredeti őshazája, de főleg Jáva, Bali, Szumátra és Borneó szigetén elterjedt. Mára már úgy elterjedt az embernek köszönhetően, hogy megtalálható Japánban, Kínában, a Fülöp-szigeteken, Kelet-Afrikában, Dél-Ázsiában, az USA-ban is. A rizspintyet gyakran hasonlítják a hazánkban is nagyon elterjedt verébhez.

Testhossza kb. 14 cm, zömök testalkatú pintyféle. Sokféle színváltozata van, de egyben mindegyik hasonlít: tollának mintázata élesen elválik. Fehér foltok találhatók tollazatán, amelyek rizsszemekre hasonlítanak, innen az elnevezés is. Csőre vaskos és erőteljes, a tövében fehérből átvált élénk pirosba. Ezzel az erős csőrrel képes kihámozni a magvakat. A természetben hatalmas csapatokban élnek.

Ha madárházban élnek a rizspintyeink, akkor érdemes szövőmadarakkal együtt tartani. A kisebb pintyféléket bánthatják, de nincs ez így feltétlenül. Ha kellően nagy a röpde, akkor a madarak jól kijönnek egymással.
A rizspinty nagyon jól alkalmazkodik, így kalitkában is elél, amennyiben kellő nagyságú a helye. Az ideális kalitkaméret 65x50x45-ös kalitka. Ez már a tenyésztéséhez is megfelelő méret. Ha nincs szándékunkban a tenyésztés, akkor ennél kisebb kalitka is megteszi.

Mint a többi pintyféle, a rizspinty is pintyeleséget eszik: vörösköles, sárgaköles, rizs, fénymag, muharmag. Szívesen fogyasztja a zöldségeket, gyümölcsöket: répa, tyúkhúr, pitypang.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)