Jump to content

Rizspinty – 2. rész

2014. 12. 15. 09:05

A  otthon tartott madarak közül azonnal a papagáj jut eszünkbe, pedig a rizspinty is hasonlóan jól tartható kalitkában, madárházban. Ismerjük meg!

A rizspinty nemek közötti különbségtétele nem egyszerű feladat. A csőrük, a szemük körüli gyűrűk, a fej- és testforma, a pofafolt és a hang együttesen árulkodó lehet. Ezeknek összessége adja a végeredményt. A szemgyűrű erősebb és élénkebb, csőrük is rövidebb és tömzsibba a hímeknél, mint a tojóknál. A legárulkodóbb ezek mellett mégis a fejforma. Ezt a módszert csak abban az esetben vethetjük be, ha több madarat tartunk. A hímek feje sokkal laposabb, mint a tojóké, hiszen azoké szépen ívelt.

Nincs kimondottan szép énekük, de nem is azért tartjuk. A hímekre jellemző a hangadás.

Ha szaporítani akarjuk, akkor érdemes tudni a következőket. A rizspinty laza szerkezetű fészket készít. Ahhoz, hogy meg tudja azt építeni fészekdobozt érdemes beszereznünk számukra. A fészek béleléséhez fűszálakat, szénaszálakat használnak, amelyekből megépítik a belülről gömb alakú fészket. 6-7 hófehér tojáson a tojó és a hím felváltva 15 napig ül, majd 14 héten keresztül nevelik közösen. A kikelő fiókák 3-6 hónapos korukig vedlenek addigra válnak ivaréretté.

Fontos, hogy a már ivarérett fiókákat ne válasszuk el azonnal a szülőktől, ugyanis tőlük tanulnak. A fiatal egyedek tollának színezete egészen más, mint szüleiké, farktollaik is sokkal rövidebbek.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: idre.hu)