Jump to content

A tarvarjú végveszélyben

2015. 06. 11. 17:00

Az EU 1992-ben indította útjára a LIFE-programot, amelynek az a fő célja, hogy teljesüljön, naprakész legyen és fejlesszék a környezetvédelmet és a klímapolitikát.


Ebbe a védelmi programba 2014 óta beletartozik a tarvarjak megmentése is. A Geronticus eremita az íbiszfélék családjába tartozik. Ez a költöző madár honos volt Közép-Európában egészen a XVI. századig. Az ember persze vadászta és még a fiókák húsára is igényt tartottak, ugyanis a főúri lakomák részét képezte. Később már csak Olaszországban, Ausztriában és Németország déli részen, Közel-Keleten és Észak-Afrikában volt megtalálható a tarvarjú. A XXI. században a vadon élő tarvarjak száma 500 egyed alatt volt.

Pedig az egyiptomi kultúrában nagy szerepe volt. A tarvarjú képviselte a hírnevet, a magasztosságot, a szellemi erőt szimbolizálta. Mára pedig a világ egyik legveszélyeztetettebb faja közé tartozik.

Egy 2013-as projekt célja az, hogy Ausztriába, Németországba és Olaszországba vissza tudják telepíteni ezt a madárfajt. Kisebb kolóniákat már kialakítottak ezeken a területeken. 2019-re kitűzött céljuk az, hogy ezekben az országokban újból költsenek a tarvarjak.

Marokkóban él jelenleg közel 500 tarvarjú, Törökországban 100, Szíriában 5-13 madár között van az állomány.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)