Jump to content

Hogyan tanul, mert nem a szülőktől

2015. 11. 22. 10:00

A fészekparazita kakukk tojásrakó szokása ismert. A gulyajárók is hasonló életmódot folytatnak.

A fiatal madarak az este közeledtével elszöknek nevelőszüleiktől és csak hajnalban térnek vissza oda, ahol felnőttek. Nagy valószínűséggel ez azért történik, hogy nehogy a nevelőszüleikhez hasonló párt válasszanak maguknak, mert nem egy faj. Azt gondolnánk, hogy azért mert egy másik madárfaj neveli fel a fiókát, ösztönükből fakadóan úgyis a saját fajtájukhoz ragaszkodnak, ám ez nem így van.

Cinegefajok fiókáit cserélték fel, és azt tapasztalták, hogy a más cinegefaj nevelte idegen fióka mind énekhangban, mind viselkedésben a nevelőszülőket utánozta, nem pedig a saját fajtáját. A kukukk és a gulyajáró esetében is igaz, hogy a nevelőszülők viselkedése teljesen más, mint a fészekparazita fiókának eredeti fajáé.

A kutatók azt hitték, hogy a fiatal gulyajáró az anyjához megy a szabadba, hogy megtanulja a fajra jellemző szokásokat, ám amikor jeladókkal felszerelték az egyedeket, kiderült, hogy a madarak egyedül hagyják el a fészket. De akkor hogyan sajátítják el a saját fajtájukra jellemző szokásokat? Még keresik a választ.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)