Jump to content

Hóbort és divat vezette fajirtás

2016. 09. 10. 19:00

A bennszülött törzsek ruházkodásukhoz, de még inkább divatozáshoz, rangjuk, állapotuk kihirdetésére olykor állatoktól kölcsönöznek.

Pápua Új-Guinea szigetén élő törzsek például a paradicsommadarak tollait használják fel maguk díszítésére. Jellemző a történelem során, hogy az emberiség sok madárfajt űzött a kihalás szélére azért, hogy ékes ruhák, díszt, fejvédőt készítsen magának. A háttérben korántsem csak a nők állnak. Sőt az ilyen bennszülött törzsek legtöbbjének férfijai használják fel a madarak tollait, ugyanis ezek jelképezik számukra a harci kedvet, az erőt, bátorságot, a férfi erényeket. A bennszülöttek tollhasználata azonban még nem járul hozzá fajok kihalás szélére kergetéssel.

Korábban is készítettek díszes, tollból készült kalapokat, de a XIX. század második felében vált igazán jelentőssé. Ekkor már nem volt elég az embereknek a madár tolla. Olyan fejrevalók születtek, amelyen már a madár szárnya, sőt néha egy komplett, kitömött madár figyelt. Óriási pénzeket fizettek az ilyen darabokért.

Ki tudja, hogy hová vezetett volna ez a pusztítás, ha nem szól közbe az első világháború?

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; flickr.com/kép)