Jump to content

Te is tehetsz a tengelicért

2017. 03. 22. 20:00

Arról már írtunk, hogy a tengelic az év madara. Ebben az évben sokkal inkább figyelnünk illik erre a fajra, hogy miért? Elmondjuk!

2017-ben különös figyelmet szentelnek a tengelicnek, vagy ahogy még ismerni lehet, a stiglicnek. Habár nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé mégis érdemes figyelmet szentelni ennek a pintyfélének.

Korábban is igényt tartottak közvetlen közelségére, ezért sok helyen tartottak is tengeliceket rácsok mögött azért, mert a színes madárka a termékenység szimbóluma volt. Illegálisan még ma is befogják őket és a zugállattartás szintén egyik faja lehet a stiglic.

Mivel a fákon rakja fészkeit, méghozzá a városokhoz közeli parkokban, a városokon belül a gyümölcsösökben is tanyázik, így állományuk veszélyben lehet, ha a fákat akkor vágják ki, amikor költési időszak van. Éppen az ilyen meggondolatlan fakivágásra hívhatja fel ez a faj az emberek figyelmét.

Sokat tehetünk létükért, sikeres túlélésükért, ha a téli időszakban, novembertől áprilisig biztosítjuk számukra az élelmet. Ha pedig már az ételről is gondoskodunk, akkor ugyanígy az ivóvízről is kell. Az ivóvíz ellátásról egész évben gondoskodhatunk. Ugyancsak helyesen járunk el, ha kertünkben fészkelőhelyet is biztosítunk, amelyet fehér szőrrel bélelünk ki.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)