Jump to content

Túzokvédelmi program - 1. rész

2017. 05. 19. 20:00

Hazánk egyik legjellegzetesebb és Európa legnagyobb testű madara a túzok. A természetes élőhelyeinek csökkenése világszerte problémát okoz.

Magyarország azonban szerencsés, és sokat is tesznek a szakemberek azért, hogy a hazánkban élő túzokállomány száma ne csökkenjen. Eddig is sok időt és energiát fektettek a nagy madarak élőhelyének és populációjának védelmében, de most új projektbe kezdenek.

A túzokok hazánkban a nagy kiterjedésű pusztákban élnek. A XX. századra mindenfelé, ahol a túzok élt, így hazánkban is az egyedszámuk jelentősen megcsappant. Az állományőrzés érdekében Magyarország sokat tett, és nem is véletlenül van az, hogy a hazai példányszám nem csökken.

A túzokok eltűnésében a legnagyobb szerepe annak van, hogy a mezőgazdasági területek elveszik az életteret ezektől a nagy madaraktól. Magyarországra ez szerencsére nem jellemző. Azok a túzokok, amelyek megélik az leső évüket, jól lehet, hogy hosszú életű madár válik. Természetes ellenségük nincs, a beteg vagy védtelen példányokra azonban lecsaphatnak a ragadozók. Az elhullásuk hátterében általában olyan baleset áll, amelyet vezetéknek való nekiütközés okoz. A túzok fel- és leszállásához elég nagy tér szükséges. Mivel nem túl jól manőverezik a levegőben, és sokszor a látási körülmények sem teszik lehetővé, így nem látják meg időben az akadályokat és nekiütköznek. Ha szerencsések, akkor kis ütés, esetleg áramcsapás éri őket, ha azonban nem ilyen mázlisták, akár halálos sérülést is szenvedhetnek.

A légvezetékek is felaprózzák a túzokok által használt területet. Nemrégiben a túzokvédelmi program meg is nyert egy olyan támogatást, amely a nagytestű madarak élőhelyének légvezeték-mentesítésére fordítanak.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)