Jump to content

Ne etesd a gólyákat, ártasz vele!!!

2017. 08. 11. 20:00

Egy felhívást találtunk a Facebookon, és fontosnak tartjuk, ezért megosztjuk minden állat- és gólyabaráttal.

A Madármentő Állomás Mályi bejegyzését olvashatjátok. Tanuljatok belőle!

„Szeghalom 2017.08.07. Ma kaptuk az értesítést miszerint Szeghalomban a frissen kirepült gólya fiókákat a lakók etetik… A frissen kirepült gólya fiókákat a bejelenő elmondása szerint úton útfélen etetik így ezek a fiókák folyamatosan imprintálódnak. Ez azt jelenti, hogy a fiókák korábbi tapasztalat híján az őket körbevevő ingereket félelem és egyéb érzelmi megnyilvánulások nélkül megtanulják és az emberben a segítő, etető társat látják. Azt is elmondta, hogy a fiókák már annyira szelídek, hogy odamennek az emberekhez és ételt kéregetnek. Nem félnek a gépjárművektől és az egyiket ma majdnem el is gázolták. Bármennyire is aranyosnak tűnik egy kéregető fióka a legrosszabb amit tehetünk, hogy etetjük. Mindaddig a területen marad amíg kap élelmet. Ha vonulásuk során netán el is érik majd Afrikát az ilyen szelíd madarakat fogják elsőnek levadászni vagy megenni. Mivel nekik minden új azt hiszik, hogy ez a természetes folyamat az életükben. Még elszomorítóbb, hogy vízbe áztatott kenyérrel és egyéb eledelekkel is etetik a fiókákat. Ezek az eledelek komoly betegségeket okozhatnak a fejlődésben lévő szervezet számára. A Körös-Maros Nemzeti Parkkal felvettük a kapcsolatot és jeleztük nekik az elszomorító esetet. A Nemzeti Park is kiemelten kéri, hogy ne etessék a fiatal madarakat.”

A gólyákat vödörből etetik a békés megyei településen, de országszerte előfordulhat ilyen eset, ezért a madármentő szakemberek megkérnek minden hazai lakost, hogy ha szívükön viselik a gólyák sorsát, akkor azzal tesznek jót, ha nem etetik a madarakat.

Ha netalán a környezetedben azt tapasztalod, hogy valaki mégis finom falatokkal kínálja szeretett költöző madarainkat, oszd meg vele a most olvasottakat.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | Madármentő Állomás Mályi saját fényképe)