Jump to content

Ma már nem olyan kormosak, mint régen voltak

2017. 10. 15. 08:00

Másról sem lehet hallani, hogy milyen nagy gond a bolygónk szennyezettsége, mind a földön, mind a levegőben. A nagyvárosok levegőjére ez fokozottan igaz.

Mi sem mutatja meg jobban, mint a különböző műszerekkel kimutatható szennyezés mértéke. Ha azonban azt gondoljuk, hogy a mai kor nagyvárosainak levegője még szennyezettebb, akkor meg fogunk lepődni, ugyanis egy amerikai kutató páros tanulmánya szerint több város tanulmányozása során kiderült, hogy a XX. század első évtizedeiben volt mérhető a legnagyobb szennyezettség.

A vizsgálatokat múzeumokban végezték, méghozzá ehhez madárpreparátumokat vettek elő, amelyek a XX. század elejéről származtak. Amikor a tudósok kezükbe vették a madarakat, szó szerint nyomot hagytak a kezükön. Annyi korom volt a tollakon, hogy az az embereket is összekente. Amikor a gazdaság hanyatlása volt tapasztalható, kevesebbet használtak az emberek szenet, így a szennyezettség is jócskán lecsökkent, de a második világháború ugyancsak megemelte annak szintjét.

Ahogy a szénnel való fűtés helyett egyre többen használták a földgázt, megint csökkent a szennyezés.

Ez azt jelenti, hogy a mai madarak tolla sokkal tisztább, mint az 1900-as évek elején volt, ám most meg a nem látható, levegőben kerülő vegyi, káros anyagok száma emelkedett meg.

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)