Jump to content

Nálatok is laknak erdei fülesbaglyok?

2018. 01. 17. 20:00

Lehet, hogy alkonyatkor látsz elszállni nagyobb testű madarakat, és csak sejtésed van arról, hogy talán bagoly lehet.

Ideje lenne azonban beazonosítani, hogy valóban baglyot szoktál-e látni. Erre buzdít a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) is. Az MME munkatársai arra kérik a magyar lakosságot, hogy figyelje meg környezetét, és ha erdei fülesbaglyot lát, értesítse a társaságot.

A felhívás szerint a baglyok hazai felmérésében bárki részt vehet. Akár még közös programnak is kiváló lehet egy óvodai vagy iskolai osztálynak, csoportnak.

Az erdei fülesbaglyok főleg olyan téli helyet keresnek maguknak, amelyek a mezőgazdasági területek mentén elhelyezkedő települések. Ott tanyáznak le, ahol elég számukra a zsákmányállat. Emiatt is nagyon hasznos jelenlétük. Megfigyelésük pedig izgalmas felnőttek és gyerekek számára is egyaránt. Kedvelik a falvak, kisebb városok belterületeit, és sosem egyedül, hanem csapatosan tűnnek fel.

Azért húzódnak be a városokba, mert jóval több a fa, amelyen nappal meg tudnak pihenni, és nincs egyetlen ragadozó sem, amely a fülesbaglyokra veszélyes lehetne.

Amennyibe a környezetedben erdei fülesbaglyok tartózkodnak, úgy jelentsd le ITT.Neked csak néhány kattintás, de hasznos információt szolgáltathatsz a szakértők számára.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)