Jump to content

A varjak lehetnek a békák megfékezői

2018. 02. 02. 07:00

Meglepően okos madarak a varjak, ezt eddig is tudtuk, Dél-Amerikában viszont még az emberek hasznára is válik, hogy a varjak ennyire jól használják agyukat.

Nemcsak az eszüket, hanem eszközöket is képesek használni a varjak azért, hogy élelemhez jussanak. Sőt, a mások számára mérgező békát is el tudják fogyasztani ügyességüknek köszönhetően, így a táplálékuk is bővült.

Ez pedig az ausztráloknak nagyon jó hír. Még az 1930-as években telepítették be az óriásvarangyot. Az volt a meggyőződés, hogy a békák kordában fogják tartani a cukornád ültetvényeket károsító bogarak számát. Ez azonban nem valósult meg, ellenben a békák számára megfelelő környezet és táplálék mellett elszaporodtak. Az invazív faj azonban nemcsak a kártevőket falja fel, hanem minden más is, így azonban már nem hasznos Ausztráliában. Természetes ellenség híján az óriásvarangyok száma egyre csak nőtt.

Az óriásvarangyok Latin-Amerikában őshonosok, és ott azért nem tudott túlszaporodni, mert több állatfaj táplálékát jelentik.

Úgy tűnik, hogy az Ausztráliában élő, elszaporodott békák nyugalma is veszélyben van, méghozzá azt a varjak zavarják meg. Ez az okos madár az egyetlen, aki tudja, hogyan kell úgy elfogni és elfogyasztani a békát, hogy a méreg ne tegyen kárt benne. Ügyesen kijátsszák az óriásvarangy testén lévő mérgező részeket, mindezt ráadásul a többi varjú is ellesi, megtanulja és alkalmazza. Kezdhetnek félni az óriásvarangyok.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk)