Jump to content

Felújított, cserélt, karbantartott gólyafészkek

2018. 04. 16. 07:00

Alig vártuk, hogy tavaszodjon, megérkezzenek a gólyák. Az évek óta visszajáró gólyapárokat úgy várják a településeken, mint a jó szomszédokat.

A villanypóznák azonban nemcsak a gólyák fészkének adnak otthont, hanem az életüket is veszélyeztetik. Nemcsak azért, mert a fiatal gólyák nekirepülnek a vezetékeknek, hanem azért is, mert az évek óta használt fészkek egyre csak bővülnek, súlyuk egyre jobban terheli, amely mindenkire nézve veszélyes lehet. Az áramszolgáltató szakemberei éppen ezért óvintézkedéseket és korszerűsítéseket vezettek be az országban. A madárvédelem szakemberei és a nemzeti parkok együttműködésében az új, vagy felújított fészkeket igyekeznek a gólyák számára vonzóvá tenni.

Az E.ON területein már négyezernél is több fészektartót szereltek fel. Ez állandó karbantartást és figyelmet igényel. Némelyiket csak fel kell újítani, míg más fészkek teljes cserére szorulnak.

Egyes nemzeti parkok gólyafészkei kamerákkal felszereltek, hogy minél pontosabb adatokat kapjanak a madarak viselkedéséről.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | flickr.com/képek)