Jump to content

Zoltán, várunk haza!

2019. 02. 25. 19:00

Az állatkerti medve nem látta meg az árnyékát, Suri, a fehérgólya már meg is érkezett, Zoltán pedig úton van hazafelé. Érkezik a tavasz.

Nemcsak a dátum érezteti velünk, hogy most már várható az időjárás melegebbre fordulása, a nappalok hosszabbodása, a természet nyílása, mert közeledik a tavasz.

Zoltán, a fekete gólya még nem érte el a Gemenci erdőben fellelhető fészkét, de a szakembere tudják, hogy úton van. Természetesen ez úgy lehetséges, hogy jeladóval látták el Zoltánt (azért kapta ezt a nevet, mert 2016-ban Zoltán napon gyűrűzték meg, és látták el jeladóval a fekete gólyát) és még négy másikat is, hogy nyomon tudják követni útjukat. A jeladók segítségével az is kiderült, hogy egyedül Zoltán jutott el téli telelőhelyére. Zoltánnak viszont ez nem az első útja, hiszen több éve sikerrel járja meg a 12 km-nél is nagyobb távot.

A madárszakértők mindig nagyon várják a jeleket, amelyeket a jeladós gólyák közvetíthetnek. Október elején megszűnt minden jel, amit Zoltántól lehetett kapni, és csak most, február közepén adott életjelet magáról. Ebből azonban az derült ki, hogy a gólya már el is hagyta telelőhelyét, és belekezdett hosszú útjába. Az biztos, hogy számos veszélyt tartogat egy ilyen út, de reméljük, hogy Gemenci erdő bekamerázott fészkébe nemsoká látni fogjuk Zoltánt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)