Jump to content

Biztonságos költés

2019. 02. 26. 19:00

A gólyákról az elmúlt napokban többször szó esett, amely nagy utazásuknak és megérkezésüknek köszönhető.

A hosszú csőrű és lábú madarak nagyon kedveltek hazánkban is. Minden évben várjuk érkezésüket, mert a gólyák egyben a tavasz szárnyas hírnökei is.

Az embert eltölti csodálattal, hogy egy madár micsoda távolságokat képes megtenni szárnyai segítségével, minden modern navigációs berendezés nélkül.

Suri megérkezésével joggal várjuk a többi fehér és fekete gólya érkezését. A jeladósok közül Zoltán, a fekete gólya már úton van.

Nemcsak az út lehet ezeknek a nagy madaraknak veszélyes, hanem a hazai tartózkodásuk is. Az Nemzeti Közművek Zrt. szakemberei is igyekeznek segíteni a gólyák biztonságos költési szokásait, ezért több tízezer középfeszültségű villanykarót tettek már madárbaráttá.

Békéscsabán egy magányszemély kérte, hogy tegyék a madarak számára biztonságossá a szaporodásukat. A régi villanoszlopról egy másik, szomszédos oszlopon alakítottak ki a gólyapár részére új fészektartót. Az előző oszlop fészekhelyét egy beszállásgátló szerkezettel látták el, hogy a madarak kedvet kapjanak a szomszédban kínálkozó fészekhelyet birtokba venni.

Nemcsak Békéscsabán, de országszerte nagyon várjuk a gólyák érkezését.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)