Jump to content

Se hírnév, se karrier és még halál is lehet a vége

2017. 04. 12. 07:00

Nagy port kavart egy amerikai film forgatásán egy jelenet, amelyet videómegosztón is közzétettek. Még az Egykutya négy élet című film premierjét is lefújták, hogy a kedélyek csituljanak.

Egy németjuhász kutyát dobtak a tajtékzó hullám közé, amelyről ITT olvashat bővebben egy korábbi cikkünkből. Korábban nem figyeltek ennyire az állatokra egy film felvételekor. A szórakoztatóipar világában olykor elég durván bántak az állatokkal, és ezt sokszor a lovak bánták. Arra is volt példa, hogy a nem úgy viselkedő állatokat az asszisztens lelőtte. Ez még a filmgyártás kezdetén történhetett meg, azóta nagy változáson ment végbe a filmes állatvédelemben.

Először csak emberek szerepeltek a filmekben, de nem sokkal később már az állatok is feltűntek. Már 1895-ben is szerepelt ló és kutya is a Lumiére testvérek filmjében. Csakhogy az állatokat egyáltalán nem azok a jogok illeték, mint az embereket. Ahogy már említettük, legtöbbször a lovak váltak a filmforgatások áldozatává. Gondoltad volna, hogy az 1925-ben készült Ben Hur némafilmben majdcsak száz ló vesztette életét? Egyszerűen kimerültek a meleg és az állandó készenlét következtében. Addig hajtották a lovakat, amíg végleg kilehelték a lelküket. Amelyik már csak szenvedett, azt kilőtték. Új értelmet nyerhet a Lovakat lelövik, ugye? című film. Ám ekkor még nem keltett felháborodást, hogy így bánnak az állatokkal egy film kedvéért. Később sem bántak kesztyűs kézzel az állatokkal. Sok filmet fel lehetne sorolni, amelyben a hitelesség kedvéért szó szerint a halálba küldték a lovakat. Kifeszített drótok által gáncsolták el az állatokat. Még más módon is halálba küldték az állatokat, és egy idő után volt, aki fel merte emelni a hangját ez ügyben és mellé állt egy szervezet is (AHA - American Humane Association). Eztán már szabálygyűjtemény alapján lehetett a forgatást levezényelni és ellenőrizték is. Az AHA azóta is teszi a dolgát, védi az állatok jogait, van dolguk bőven.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (a képek illusztrációk)